24.8.11

En hemgjord reflektorskärm

Jag fotograferar mestadels med naturligt ljus och då kan det ibland bli så att ena sidan av ett motiv blir fint belyst medan det andra blir sänkt i skugga. Det kan förstås passa till vissa bilder men ibland vill man att det ska bli ett mer jämnt resultat. Med detta i åtanke tillverkade jag en egen reflektorskärm, en praktisk men ack så ful sak som endast tog några minuter att göra

Jag klippte upp en pizzakartong (dessa halvfabrikatspizzor har ju oftast plast runt sig så då är kartongen ren) och klädde ena sidan med vanlig aluminiumfolie. Eftersom folien var lite större än kartongen så blev det till och med som ett litet extra stöd så att den står själv.

Ljuset kommer in från höger, fotoobjektet ställs i mitten och skärmen till vänster. Den fungerade faktiskt riktigt bra och reflekterade rikligt med ljus till mitt motiv. Det går förstås också bra att använda skärmen vid porträttfotografering men då kan man ju behöva en assistent som håller skärmen i rätt vinkel. Eller så fäster man något på baksidan och hakar fast den på ett fotostativ, en stege eller en sopkvast - ibland får man vara lite kreativ!

...

This weekend I made my own reflector screen from a pizza box and some aluminum foil. It only took a few minutes to make and it worked like a charm!

6 kommentarer:

shanon sa...

At first I thought "what do you need a reflector for?" and thought maybe you were trying to reflect the sun from shining into your apartment, thus cooling your room down. Hello! I'm a dork. =) Clearly I don't shoot much anymore. ; )

Anita BJ sa...

Men se fiffig du är! Återbruk och nyttoprodukt i ett och samma slag :)

Karin A sa...

Åh vad smart! :) Fungerar ju alldeles ypperligt som jag förstår och billigt också. Jag har en lite reflexskärm som jag har med på fotouppdrag men hemma tar jag sällan fram den eftersom den är rund och svår att hålla om man är själv.

Ha en fin dag!
Kram Karin

Malin sa...

och du bara "råkade" ju ha en överbliven mozzarellakartong över.? :p

Kanel & Cayenne sa...

Vilket toppentips! Det ska jag testa när jag fotograferar våra produktbilder. Tack! /Nellie

Moa sa...

Shanon: Haha, we have blinders for that :) I can totally understand that you're not shooting as much as before now that you have Graham :)

Anita: Ja, jag känner mig riktigt nöjd :)

Karin: Jag vet ju inte hur den är i förhållande till en köpt skärm men den fungerar bra i alla fall :) Inte så snygg dock, men här får funktion gå före form :) Ha det fint! Kram

Malin: Hehe, du känner mig väl :)

Kanel & Cayenne: Kul att du kunde bli lite inspirerad :)

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails