14.6.11

Lark Rise to Candleford

Ibland får jag för mig att en tv-serie eller film inte är bra, utan att jag alls har sett något av den. Så har varit fallet med serien Lark Rise to Candleford och behöver jag säga att jag hade totalt fel. När jag väl började titta på den så kunde jag bara inte sluta och nu håller jag faktiskt på att se om den ett varv till. Den är så otroligt välskriven och man dras verkligen in i den mysiga värld där den utspelar sig. För den som inte har sett serien tänkte jag berätta lite kort om storyn för att övertyga er om att ni bara måste se den!

Laura Timmins (till höger) måste flytta hemifrån vid 16 års ålder då hon får ett nytt syskon - huset är helt enkelt inte stort nog. Hon lämnar den lilla byn Lark Rise för den lilla staden Candleford och får börja jobba på postkontoret som drivs av Dorcas Lane (till vänster). För oss som sett Stolthet och fördom är det extra kul att möta miss Lane eftersom hon spelas av samma skådespelerska som spelade den lössläppta Lydia Bennet. I Lark Rise to Candleford spelar hon dock en mycket sympatisk kvinna med många olika "enda svagheter".

Serien är full av underbara karaktärer, såsom systrarna Pratt ovan. De driver en damekipering och har fantastiska matchande outfits på sig i varje avsnitt.

Lauras föräldrar som är kvar i den fattiga lilla byn och kämpar för att kunna ha mat på bordet varje dag. De måste vänja sig vid tanken på att deras dotter lever ett helt annat liv än vad de själva har. Lauras pappa är starkt emot den samtida samhällsstrukturen och mer än en gång måste han välja mellan att undertrycka sina åsikter eller att förlora jobbet. Hela serien utspelar sig i slutet av 1800-talet och visar även hur det gamla bondelivet håller på att förändras med nya uppfinningar som gör människorna som arbetar på fältet mer och mer överflödiga.

Det finns gott om romantik i serien också. En av mina favoritkaraktärer i serien är Fisher Bloom (till höger i bild), en kringresande klockmakare som snärjer Lauras hjärta men frågan är om han kan tänka sig att stanna kvar på ett ställe och gifta sig.... Se serien så får du reda på det!

...

Sometimes I get it in my head that a movie or a tv-series is no good, even though I haven't seen a single episode. It was that way with Lark Rise to Candleford, but I don't think I need to tell you that I was completely wrong about it. Now that I've seen the series I'm totally in love with it. It's so well written, the cast is excellent and I just love the cozy setting of the English countryside. If you haven't seen it before I can warmly recommend it!

4 kommentarer:

Anna sa...

Åh perfekt tips! Jag behövde en serie och nu skaffar jag denna. För övrigt saknar jag Gilmore Girls!

Moa sa...

Åh, ja Gilmore Girls... jag brukar se om den ibland men jag hade velat ha nya avsnitt :)

Ja, hoppas att du gillar Lark Rise, den första säsongen är bra men de kommande är ännu bättre :)

Anna sa...

Nu har jag sett fyra avsnitt! Mycket nöjd!

Moa sa...

Åh, så kul! Och som sagt, det blir bättre och bättre :)

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails