5.4.10

Vykort från Sverige: vecka 14

Den här veckans vykort blev av en smarrig baguette som jag bakade i lördags. Jag tänkte vara snäll och dela med mig av receptet också.

2 Stora baguetter

25 g jäst
1 dl mjölk
5 dl vatten
1 tsk honung
13 dl vetemjöl special (jag bytte ut hälften av vetemjölet mot dinkelmjöl, rågsikt (1 dl) och grahamsmjöl (1-2 dl))
1 msk salt

Lös jästen i 37-gradig degvätska. Tillsätt honung och mjölk. Arbeta degen i maskin i 15 minuter, tills den blir blank och trådig. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 2 min. Täck degskålen med plastfolie och jäs degen i ca 30 min, ju längre jästid desto bubbligare bröd.

Sätt ugnen på högsta värme. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Mjöla bakbordet generöst. Lossa med en slickepott degen från bunkens kanter och stjälp upp den på bakbordet. Vänd på degen med hjälp av en degskrapa, så att den blir mjölig på bägge sidor. Dela degen i 4 delar. Tvinna ihop dem parvis till 2 stora baguetter. Placera dem på plåten och låt vila tills ugnen blivit varm.

Sätt in plåten och spreja vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen. Stäng snabbt ugnsluckan och baka i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader för varmluftsugn och 200 grader i vanlig ugn. Baka ytterligare 20-25 min. Baguetterna ska få fin färg och knaprig skorpa. Låt svalna på galler utan bakduk. Bröden går utmäkrt att frysa in.


...

This weeks postcard is of a yummy baguette that I baked this Saturday. I thought I'd share the recipe in case anyone felt like baking them (if you can understand the instructions, translating recipes is no easy feat!).

25 g yeast
1 dl milk
5 dl water
1 teaspoon honey
13 dl flour (I used regular flour for about half of this and then some whole weat and other types of flour)
1 tablespoon salt

Let the yeast dissolve in body heated fluid. Add honey and milk. Work the dough in a food processor for 15 minutes, add salt and work another 2 minutes. Put some plastic foil over the bowl and let it prove for about 30 minutes. The longer it proves the bubblier the bread will be on the inside.

Put your oven on the hightest heat. Put baking paper on a baking sheet. Sprinkle a fair amount of flour on your counter, pour the dough onto the counter. Turn the dough around to add flour to all sides. Part it in four parts. Twist them two and two into two big baguettes. Place them on the baking sheet and let them prove until the oven is warm enough.

Put the baking sheet in the oven and spray water with a vaporizer in the top and bottom of the oven. Close the oven door quickly and waite 5 minutes. Then lower the heat to 175 C for a convection oven and 175 C for a regular oven. Let it bake for about 20-25 minutes. The baguettes should get a lovely colour and a hard crust. Let them cool down on a grid without a kitchen tovel or something like that on them. You can freeze the breads if you want to.

4 kommentarer:

Karin A sa...

Mums så gott! Nu blev jag sugen på hembakat bröd. Tack för att du delar med dig av recept...

Kram Karin

Moa sa...

Ja, de var goda, särskilt när de kom precis från ugnen :) Kram

Linda sa...

ååå...ser riktigt goda ut! måste jag testa när tid å tillfälle ges... :)

Moa sa...

Tack! Jag tror bestämt att jag ska ta fram en baguette ur frysen till fikat :)

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails