3.4.09

Raspeballer: inte så pjåkigt alls

Förra fredagen provade jag och Martin det relativt nya påfundet "raspeballer", som alltså är en slags palt-mix (det kommer från Norge, därav det märkliga namnet). Alla som har provat göra riktig palt vet hur otroligt lång tid det tar att skala kilovis med potatis och att sen mala den och få till den perfekta mjölmängden. Raspeballer är en otroligt mycket snabbare maträtt, i alla fall när det handlar om den aktiva arbetsinsatsen:

Mät upp önskad mängd mix, jag gjorde på en tredjedels förpackning. Blanda med vatten.

Låt smeten stå i ca 10 minuter, och forma sen palt som du vill ha den.

Koka i en timme och voilà - färdig palt! Den smakar förstås inte riktigt lika gott som hemgjord palt, men den är ändå alldeles nog god. Med tanke på att jag dessutom aldrig gör hemgjord palt eftersom jag inte har någon assistent med köttkvarn så är detta ett mycket bra alternativ.

4 kommentarer:

Anna sa...

Fina! Men - jag måste säga att detta med att göra egen palt är lite oförtjänt svårförklarat.

Jag river lite potatis på rivjärn, låter rinna av, vevar i mjöl tills sleven står upp och formar med blöta händer. Det går jättesnabbt! Snabbare än många andra maträtter.

Moa sa...

Jag har faktiskt också testat rivjärnspalt en gång, men mina blev inte så bra tyckte jag... det här kändes som ett bra latmans-alternativ :)

Anonym sa...

Vilken spännande mix... måste köpa hem en påse & prova :)

Moa sa...

Ja, testa! Det är lätt och gott :)

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails