24.1.07

En utbildare som fått något om bakfoten

Professor Umbridge som här ser mycket sötare och snällare ut än hon porträtteras som i böckerna.

I brist på inspiration att läsa böcker till mitt PM lyssnar jag istället på Harry Potter and the order of the phoenix som faktiskt är mycket intressant ur didaktisk synpunkt. I den här boken vägrar ministeriet att inse att Voldemort har kommit tillbaka och för att hålla koll på rektorn Professor Dumbledore (som är både snäll och smart) skickar han den horribla och paddliknande Dolores Umbridge till skolan. Hon ska både undervisa i Defence against the dark arts och blir så småningom även High Inquisitor of Hogwarts och kontrollerar allt som pågår där. På sin första lektion ber hon eleverna att lägga undan sina trollspön, eftersom det inte kommer att förekomma något trolleri på hennes lektioner; det enda hon tycker att de ska göra under hennes lektioner är att läsa tyst ur boken. När Hermione frågar henne varför de inte ska få utöva försvars-trollformler svarar hon följande:

- Well, I can't imagine any situation arising in my classroom that would require you to
use a defensive spell, miss Granger. You surely aren't expecting to be attacked during class?
Eleverna ifrågasätter vidare och Umbridge svarar:
- I repeat, do you expect to be attacked during any of my classes? Now, it is the view of the ministry that a theoretical knowledge will be more than enough to get you through your examination - which after all school is all about.
- And what good is theory going to be in the real world, Harry said.
- This is school, mr Potter, not the real world.
- So we're not supposed to be prepared for what's waiting out there?
- There is nothing waiting out there, mr Potter.

J.K. Rowling måste ha läst en didaktikbok och låtit Professor Umbridge göra allt precis tvärtom. Själva poängen med skolan är ju att det är en förberedelse för livet och det är absolut förbjudet att säga att syftet med en lektion är att klara ett prov, syftet är alltid att det eleverna lär sig gör dem bättre skaffade för att klara sig i samhället, samt att det utvecklar dem som människor. Det framkommer inte riktigt av ovanstående citat, men Umbridge kör med führer-diciplin och ingen får ifrågasätta hennes uttalanden och beslut, vilket också fullkomligt strider mot läroplanen som säger att eleverna ska utvecklas till kritiskt tänkande individer och att de ska ha ett visst inflytande över undervisningen. Slutligen ska man också sträva efter att integrera de fyra F:en (fakta, förtrogenhet, förståelse och färdighet) vilket innebär både teori och praktik i varje lektion. Det blir bakläxa alltså för häxan (!) Dolores Umbridge.

PS. En kommentar som passar så bra in i det här temat är också den som Snape ger Harry under hans första lektion i Occlumency (konsten att förhindra någon att se ens tankar): "Well, for a first attempt that was not as poor as it might have been". Så uppmuntrande och älskligt!

Inga kommentarer:

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails