4.6.07

Ödesdatum för Europas furstehus IV

Här kommer ytterligare ett utdrag i den rafflande artikeln om datumen som skakat de europeiska furstehusen.

"Inte i någon av Almanach de Gothas släkter är datummagien så påfallande som vad det gäller storhertigliga huset Hessen. Släktbanden med Sveriges och Englands kungahus gör alla detaljer i detta furstehus historia speciellt intressanta. [här följer en lååång uppräkning av hur alla är släkt med varandra] I det storhertliga huset Hessen är den 16 november ett ödesdatum och månaden november är ödesmånaden. Den största katastrofen i det storhertliga husets historia inträffade i månaden november. [...]

Sextonde november 1878! Så gott som hela Ludwig IV:s familj ligger svårt insjuknad i difteri. Den enda som alltjämt håller sig uppe är storhertiginnan Alice, andra dotter till drottning Victoria av England. Med största oro har hon följt utvecklingen av sjukdomen speciellt hos den yngsta dottern Marie, som förefaller att vara svårast sjuk. Hennes oro var befogad. Den sextonde november dör dottern, det yngsta av drottning Victorias barnbarn, som i drottningens brev omtalas som 'kära lilla Marie'.

Försvagad av sorg och vaknätter faller storhertiginnan kort efter dotterns bortgång själv offer för epidemiens skoningslösa framfart. Läkarnas kamp om hennes liv var förgäves; den fjortonde december slocknade hennes livslåga."

2 kommentarer:

sofia sa...

Oh nej, min födelsedag. Jag förfasar mig!

Moa sa...

Oj! Du är kanske en del av datummagien! Har du känt några dystra difteristämningar kring din födelsedag, måntro?

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails