7.10.07

Vådan av att cykla i bredd

Ett av mina små nöjen är att lyssna på radiofynd på P1:s hemsida. Det är små underbara klipp från forna tider och de är så vansinnigt roliga, rörande och bara allmänt bra. Jag har precis lyssnat på en intervju med tobaksaffärsägarinnan Clary Sonthan, där hon berättar om hur hon brukar charma de manliga kunderna och att smålänningar i Paris betedde sig mer ochevaleresktän de parisiska männen när det gällde att dela med sig av stolar. Dagens roligaste var dock rektorn Walther E. Holmstedt som 1936 höll ett föredrag om cykelvett.

"Allt flera åka cykel till och från arbetet och de ringlande banden av glada, frisksportande människor, som på cykel ge sig ut på strövtåg i vårt sommarklädda land bli allt längre och längre. Det är något kärnfriskt och sunt hos de människor som försmå teknikens bekvämligheter och istället med egen kraft söka sig ut i naturen.

Kära cyklister, vi få inte åka i bredd, vi få inte åka i bredd förstår ni. Hur sällskapliga och trevliga vi än är av oss. Ute på allfartsvägarna då andra fordon är utom synhåll må det vara hänt, men vid infarter till städer och samhällen duger det inte. Sålunda cyklister, unga och gamla, pojkar och flickor: en och en i rad åker vi, i långa, långa rader.

Men jag tro att vi göra trafiken på vägarna mest ohängd, när vi åka i bredd."

PS. Ett annat underbart klipp, med Sigge Fürst och Gregory Peck kan du läsa om här.

Inga kommentarer:

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails