29.5.07

Citronmuffins i världsklass

Här om dagen bakade jag världens godaste citronmuffins, de bara smälte på tungan. Naturligtvis ville jag inte vara ogin, utan delar genast med mig av härligheten. Receptet kommer från boken Dagens muffin av Johan Wistrand.

Citronmuffins

10 portioner, bakformar: vanlig storlek

150 g osaltat margarin
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl mjölk
några droppar citronsaft
1 tsk vaniljsocker
3 dl fint vetemjöl
3 krm bakpulver
rivet citronskal från 13/4 citroner (knappa 3 msk)

Sätt ugnen på 200 grader, smörj eventuella formar. Rör, gärna aningen kraftigare, rumstempererat margarin och socker till en porös massa. Tillsätt äggen under kraftig vispning. Tillsätt mjölk och citronsaft samt vaniljsocker under vispning. Blanda övriga ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 12-16 minuter.

Grejen var att jag förstås inte läste receptet innan jag satte igång, så min version gick så här:
jag smälte smöret och blandade i sockret, sen vispade jag ner äggen och vispade alltsammans rätt hårt så att det blev lite fluffigare. Därefter blandade jag ner allt annat (jag orkar aldrig blanda ihop ingredienserna fint innan jag häller ner dem i skålen). Eftersom jag älskar citron hällde jag i ca 1/2 dl citronsaft också. Alldeles fabulöst!

29 kommentarer:

Lena sa...

Hejsan, hittade din sida när jag letade recept på Citronmuffins, så jag lånade det receptet men har länkat till dig förstås, dom blev helt underbara :) Riktigt bra recept. Hoppas det var okey? ha en go kväll
Kram Lena

Moa sa...

Hej! Kul att du gillade muffinsarna! Självklart fick du låna receptet, jag minns inte var jag fick det ifrån, men jag tror det var från den tecknade muffinsreceptboken som kom för några år sen :)

Jess sa...

Hittade också hit när jag letade recpet på citronmuffins. Väldigt bra recept, själv bytade jag ut citroner mot lime :)

Moa sa...

Åh, det lät gott det med :)

Marie. sa...

Har varit och köpt ingredienser nu,det blir bak senare ikväll =)
Spännande, älskar citron! //Marie.

Ulrika sa...

Kan bara hålla med- jättegoda! Jag hade slut på mjölk och tog yoghurt istället. Det gick också bra. Lade en skiva lime uppe på muffinsen som garnering.

Moa sa...

Marie: Ja, citron är underbart! :)

Ulrika: Kul att du också gillar dem. Bra tips med yoghurten och garneringen lät snygg :)

loppan sa...

Hepp! nu har jag oxå en sats muffins i ugnen. Tack för receptet!!!

Moa sa...

Härligt! Hoppas att du tycker om dem :)

linnéa sa...

Vilet recept! Jag gjorde lite annorlunda, lite inspirerad av Två systrars söta's Lemon slice pie (rekommenderas föresten helhjärtat). Hade i fruktköttet av två små citroner (skalade) i istället för citronsaften och så toppade jag med choklad! Oj vad gott det blev!

Moa sa...

Kul att det blev bra! Trevligt med lite tips från andra, så att man kan utveckla receptet :)

amy sa...

Tack för det härliga receptet! Jag hade bestämt mig för att göra dessa när jag insåg att jag inte hade tillräckligt med bakpulver. Jag kompenserade med ett extra ägg och det blev jättebra, kanske inte lika puffiga men smakmässigt helt underbara- jag hade förövrigt apelsinsaft i smeten också, blev saftigt och gott ;)

P.S Ditt sätt att göra smeten var mycket enklare ;)

Moa sa...

Kul att du gillade dem, bra knep med ägget också. Apelsinsaft lät smarrigt, det passar nog bra ihop med citronerna kan jag tänka mig :)

Hehe, jo det är mer lättvispat om man smälter smöret :)

SaraStina sa...

Hej!
Jag googlade på citronmuffins och fick fram ditt recept. Ett kanonrecept! Jag pillade i ett hallon i varje muffins innan jag gräddade dom och dom blev kanon!
Tack!
Kram SaraStina

Moa sa...

Kul att du gillade det! Låter smarrigt med hallon, jag blir sugen på att baka de här igen :)
Kram

Jenny sa...

Hej Hopp!

Världens godaste muffins utan tvekan!
De gick åt som smör i solsken på barnkalaset så nu måste jag baka nya!

tack för tipset!

(kan de frysas?)

Moa sa...

Åh, så trevligt att höra! Ja, de går absolut att frysas! Jag har gjort det och sen bara låtit dem tina på bänken i en påse, men det går säkert att micra dem också...

Johan sa...

Hej Moa!

Älskade ditt recept och var bara tvungen att lägga upp den på kokaihop.se samt att jag klart och tydligt skrev att det inte är mitt, utan ditt, och länkade till din blogg. Hoppas att detta är okej med dig. Annars tar jag givetvis bort det och så kan du själv få publicera det, men eftersom så många av mina vänner använder just den sajten via deras iPhone app så tyckte jag att de också skulle få ta del av det :)

Tack för ett superb recept!

Moa sa...

Hej Johan!

Vet du, det är inte jag som har kommit på receptet utan det kommer från en liten bok som heter Dagens muffin av Johan Wistrand. Det var så länge sen jag skrev det här inlägget och då tänkte jag inte på att skriva källan. Så om du har lagt upp det där kan du ju gärna hänvisa till boken istället, jag vill inte ta åt mig någon oförtjänt ära :)

Carin sa...

Det här låter gott, detta recept ska jag prova. Jag har köpt minimuffinsformar och hoppas de blir bra med dem, men jag lär få minska baktiden lite förstås.
/Carin

Moa sa...

Det låter smarrigt det med! :) Hoppas att det blir bra :)
Moa

Amanda sa...

Prövade på muffinsen idag och jag blev förälskad. Bästa muffinsen jag någonsin lagat! Tack så mycket :)

MARIES FOTO sa...

Visst är det roligt, du skrev in receptet för flera år sen och nu när jag hade lite citroner över tänkte jag att citronmuffins skulle jag ju kunna göra - och vips har jag hittat ditt recept och bakat fantastiskt goda muffins. Gör eventuellt en länk hit till receptet inom kort.

Michelle sa...

Hej! Jag blev sugen på att baka lite muffins, så jag tänkte använda receptet här. Är det ok om jag länkar till din hemsida och visar att jag fick receptet ifrån dig? :)

Moa sa...

Hej på er! Så kul att ni gillade receptet. Ni får gärna länka hit, men kom ihåg att det inte är jag som har skrivit receptet utan det kommer från boken jag nämner i blogginlägget :)

Hälsningar
Moa

PS. Jag har bytt blogg nu, det är därför jag kommenterar på detta sätt :)

Ann B sa...

Nu testar även jag dessa. Smeten var oxå god:)

biaweb.se sa...

Mina citronmuffins är klara och GODA! Jag gjorde enligt din beskrivning... Jag föll för receptet när jag såg att du läser recept snabbt och lite fel, det är i min smak! :)

Moa sa...

Så kul att det är så många som hittar dessa citronmuffins :) Det är ett riktigt bra recept från Muffinsreceptboken jag nämner ovan :)

Anonym sa...

Det var nog de godaste muffinsarna jag har gjort! Tack så mycket för tipset!! :)

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails