10.4.07

Empireskärning för hela slanten

En av trevligheterna med Jane Austen-filmerna (förutom själva handlingen förstås) är naturligtvis klänningarna. Här kommer några söta exempel från "Emma".

Här blir hon räddad ur sin havererade vagn av den charmerande Frank Churchill. Då passar det bra att vara iklädd fräsch gulvitrandig muslinklänning.


Emma och mr Knightley tar tepaus efter pilbågsskytte och ordkrig. Båda surar, hon i underbar rosa klänning.

Dags för jordgubbsplockning i skogen med efterföljande picknick bland böljande kullar. Här iförd en lovely vit klänning med ljust olivgrön rosett.

3 kommentarer:

Klara sa...

jag stör mig faktiskt otroligt på anakronismen i det ideal som visas i den här filmen å många flera. gwyneth ska gå upp 20 kilo för att vara något i närheten av det ideal som gällde på jane austens tid. hon skulle inte ansetts vacker så som hon ser ut i emma. kiera knightley ska vi inte tala om...

ironiskt nog är tony colette betydligt närmre det ideal som rådde kroppsligt på jane austens tid. till och med kate winslet i förnuft och känsla är i det smalaste laget.

och nästan alla från den tiden som ansågs vackra hade dubbelhaka.

vad man än tycker om de idealen så ger samtliga av filmerna en felaktig bild och värst av dem alla är pride and prejudice 2005.

vi tror gärna att bara för att det står "hennes figur var nätt och behaglig" om lizzie, så ska det röra sig om en som är smal idag med våra mått mätt. men så är inte alls fallet.

Moa sa...

Jag håller helt och hållet med dig om det här med figurerna, jag har också tänkt på att Toni Colette känns mycket mer rätt än den taniga Gwyneth. I Stolthet och fördom-boken är Jane av en perfekt figur och på ett ställe står det att hennes konstitution inte passade sig för att småspringa, så vi kan ju tänka oss att hon var ganska trind...

Klara sa...

ja, precis. hade inte tänkt på det om jane och springa innan men det stämmer ju :)

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails