8.4.07

Mansfield Park

Ikväll blev det en Jane Austen-film som jag är mindre förtjust i, men som ändå har sina sevärda ögonblick. Titeln är namnet på ett gods dit hjältinnan Fanny Price flyttar som barn, då hennes familj är väldigt fattiga och behöver spara in på något. Hon växer upp på godset som en slags assistent, helt mellan stolarna klassmässigt sett. Vissa tycker att hon borde bete sig som en tjänare medan andra behandlar henne som en jämlike.

Jag måste erkänna att jag inte har läst den här tegelstenen till bok, men i filmen åtminstone så finns det ett överflöd av osympatiska karaktärer och kanske är det därför jag inte riktigt gillar den. Det är förstås fint att Fanny och hennes avlägsna kusin Edmund får varandra till slut och att alla osympatiska antingen bättrar sig eller får sitt straff, men filmen hör ändå inte till mina favoriter. Dock har den några snygga ögonblick som jag tänkte dela med mig av.

Fint folk kan också slappa ordentligt.

Snygg klänning.

En rik friare försöker imponera på Fanny...

med fyrverkerier och duvor.

Slutligen får de i alla fall varandra.

Snygg klänning igen.

Fin utsikt.

3 kommentarer:

Klara sa...

ramlade in på din blogg när jag sökte efter en film som jag har hört snart ska ha premiär som ska handla om jane austens liv. är själv helt galen i den här tiden. mansfield park är enligt mig en av austens bästa böcker. den är svartare än de andra, finns nästan vissa likheter mellan den å jane eyre skulle jag säga. läs den!

själv håller jag just på att läsa om northanger abbey. jag läser dem på engelska, fullkomligt tokälskar det!

vet inte om du har sett den här sidan men http://www.sensibility.com mönster för att sy en sådan klänning. jag har sytt en själv tidigare, dock med mycket fusk och bara med hjälp av att ha ritat av bilderna på stolthet å fördom genom att pausa videon :D

Moa sa...

Ååh, jag vill se den där nya filmen, Becoming Jane, heter den. Jag har läst att den är ok om den bara inte gjorde anspråk på att handla om Jane Austen, så det gäller kanske att inte få upp sina förväntningar så högt.

Jag älskar Jane Eyre, så jag borde kanske ge mig på Mansfield park någon gång. Fast jag känner mig fortfarande rätt skeptisk. Jag läste övertalning någon gång för länge sen och tyckte den var rätt trist, däremot är den filmatiseringen faktiskt bättre än boken tyckte jag.

Kul med klänningsmönstren, det ska jag genast kolla in. Tack för tipset! Jag funderade faktiskt på att sy en klänning med empiremidja på högstadiet, min favorit var en ljusröd klänning som Lizzie hade i miniserien :)

Klara sa...

åh ja den ljusröda är jättefin!

jag tänker att becoming jane väl har ungefär lika mycket verklighetsbakgrund som shakespeare in love eller så :D men jag längtar ändå efter att se den. kostymerna är ju halva grejen med de serierna :)

jag vill se om övertalning igen. 10 år sen jag såg den.

mansfield park är liksom mera katastrof och dramatik än de andra böckerna. iofs kan det också vara kopplat till att jag läst den på hösten med mycket mörker runtomkring å satt uppe sent. men jag älskade den.

Kanske du gillar:

Related Posts with Thumbnails